“Aardige” mensen proberen uw huis “binnen te babbelen”

“Aardige” mensen proberen uw huis “binnen te babbelen”
De meeste mensen in onze samenleving hebben goede bedoelingen. Toch is het altijd verstandig om voorzichtig te zijn als er een onbekende voor de deur staat. Het komt nog steeds voor dat personen met minder goede intenties een huis proberen binnen te komen door middel van een babbeltruc. Een goedklinkende smoes dus.

De laatste tijd verschijnt er een onbekende vrouw, vooral bij oudere mensen, aan de deur. Zij vertelt dan een verhaal dat ze van de thuiszorg is. Soms zegt ze dat ze een nieuwe buurvrouw is. Ze is heel vriendelijk en weet zich met een goed gesprek de woning in te praten. Ze praat zo vriendelijk dat je denkt: “Zo’n aardig iemand laat je toch niet aan de deur staan?” Op het moment dat deze vrouw binnen is zorgt ze dat de voordeur op een kier blijft staan. Op het moment dat de vrouw dan in de woning is, komt er een andere vrouw, niet zichtbaar voor de bewoner, de woning binnen en doorzoekt andere kamers en steelt daar goederen. De bewoners komen er dan later achter dat er goederen zijn ontvreemd.

Mocht er iemand bij u aan deur verschijnen die u niet kent en met een praatje bij u naar binnen wilt, sta deze dan aan de deur te woord maar laat hem of haar niet zomaar binnen. Medewerkers van bijvoorbeeld thuiszorg, een elektriciteitsbedrijf of de gemeente hebben een legitimatiebewijs. Vraag daar gerust naar. Als u een onbekende bezoeker binnen laat doe dan altijd zelf de voordeur weer dicht en verlies de bezoeker niet uit het oog.
Twijfelt u direct of achteraf over de oprechtheid van een bezoeker aan de deur, of mist u goederen, bel dan 112 als de dader nog in de buurt is. In andere gevallen belt u 0900-8844. Doe ook aangifte bij de politie. Laat spullen staan die door de oplichter zijn aangeraakt (bijvoorbeeld een peuk of het glas waaruit degene gedronken heeft).

Belangrijke telefoonnummers
Algemeen alarmnummer: 112
Geen spoed wel hulp nodig: 0900 – 8844
Wijkagenten Schipluiden, Den Hoorn en Maasland: 0900 – 8844
Misdaad anoniem melden: 0800 – 7000